Omkoping en corruptie

IN DIT DEEL:

  Werk eerlijk en integer. Laat u niet omkopen en bied zelf ook geen steekpenningen aan, door niemand en aan niemand, waaronder . We zijn niet alleen verantwoordelijk voor onze eigen daden, maar ook voor die van derden die Danaher vertegenwoordigen, zoals distributeurs, (sales)vertegenwoordigers, consultants en logistieke bedrijven.

  Er zijn landen die extra boetes opleggen voor het omkopen van overheidsfunctionarissen. Voor ons is het echter heel simpel: het aanbieden of aannemen van steekpenningen aan of van wie dan ook is altijd verkeerd. 

  • , steekpenningen en andere vormen van ongepaste betaling zijn nooit toegestaan. 
  • Betaal geen . Als iemand om smeergeld vraagt, meld dit dan bij de afdeling Legal.
  • Leg alle gegevens vast zodat elke betaling eerlijk kan worden beschreven en gedocumenteerd.
  • Wees u bewust van ons beleid tegen omkoping en corruptie bij het kiezen van externe partijen die namens ons bepaalde diensten zullen verlenen. Kijk goed hoe ze zich gedragen. 
  • Besef dat het niet aangeven van omkoping of andere illegale praktijken zelf een overtreding van onze Gedragscode kan betekenen.

  Veelgestelde vragen

  Ik kreeg toestemming om een consultant aan te trekken die ervoor moest zorgen dat wij de juiste lokale vergunningen zouden krijgen voor een nieuw project. Ze vragen 40.000 dollar om 'het proces te versnellen'. Moet ik akkoord gaan met deze betaling?

  Nee. Overleg met Legal of gebruik Speak Up! voordat u die consultant in de arm neemt. Voordat we akkoord kunnen gaan met wat voor betaling dan ook moeten we eerst weten hoe dat geld gebruikt zal worden. Danaher moet zeker weten dat het geld niet wordt gebruikt om mensen om te kopen of voor andere ongepaste betalingen. 

  Ik werk in een land met een zekere ‘reputatie’ als het gaat om omkoping en corruptie. Voordat wij zaken kunnen doen met een voorkeursleverancier voor een belangrijk apparaat, moet mijn team eerst toestemming krijgen van een staatsbedrijf. Wij overwegen enkele medewerkers van het staatsbedrijf, met partner, voor een week naar de Verenigde Staten te laten komen, op onze kosten. Alle besprekingen kunnen op één dag, en daarna hebben ze tijd om te shoppen en dingen te bezoeken. Deze medewerkers worden volgens de lokale wetgeving niet als overheidsfunctionaris beschouwd. Moet ik dan toch op voorhand om toestemming vragen? 

  Ja. Bespreek deze situatie met Legal. De definitie van overheidsfunctionaris in de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) en de Britse anti-omkoopwet, en soortgelijke wetten in andere landen, kan breder zijn dan de lokale wetgeving en daarom ook gelden voor de medewerkers van het staatsbedrijf in kwestie. Als dit het geval is, kan het voorgestelde reisje voor de medewerkers en hun partner niet worden goedgekeurd.

  Voor meer informatie: Ons anticorruptiebeleid